"Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makluk lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempitkan rezeki dan makluk lain mengutuknya"..Ibnu Abbas.
I am, Salmizah Omar (Shaklee ID:877011) your Shaklee Independent Distributor at Putrajaya,Kota Damansara,Malaysia. Delivery throughout Malaysia by poslaju/gdex/city-link.
SELAMAT DATANG..BERSAMA-SAMA DALAM MEMBINA KESIHATAN DAN KESEJAHTERAAN KELUARGA


Tuesday, 20 May 2014

DARAH RENDAH

Kita selalu didedahkan dengan penyakit darah tinggi...tapi kita lupa bahawa penyakit tekanan darah rendah pun dihadapi oleh kebanyakkan penduduk di Malaysia. Mungkin ada diantara kita mengalami masalah tekanan darah rendah.. Bagi kita jika kepala terasa pening selalunya disebabkan tekanan darah rendah atau tidur yang tidak cukup..


 
 
 
Adakah kita pernah terasa pening dan lemah setelah berada di dalam cuaca cerah dan panas? Ada kemungkinan bahawa kita mungkin menderita tekanan darah rendah. Tekanan darah rendah dapat ditingkatkan dengan membuat beberapa perubahan dalam gaya hidup seseorang dan cara makan yang tepat.

Seseorang perlu memiliki tekanan darah normal sekitar 120/80 mm Hg. Namun, ketika tekanan darah turun di bawah bacaan ini (90/60 mm Hg), dikatakan bahawa orang yang memiliki BP yang rendah. Hipotensi atau tekanan darah rendah tidak dianggap sebagai keadaan yang tidak menyebabkan kematian, namun jika orang mengalami tekanan darah rendah ini beberapa gejala yang timbul adalah pening, pengsan, keletihan, gangguan tidur, kecemasan, tangan terasa sejuk, penglihatan kabur, dan lain-lain.
 
Tekanan darah rendah disebabkan oleh pelbagai faktor seperti dehidrasi darah ringan atau berat, radang pada organ-organ tubuh seperti pankreatitis akut, kelemahan pada otot dari denyutan  jantung yang lambat, dan lain-lain juga dapat menyebabkan tekanan darah rendah. Bahkan beberapa pengambilan ubat tertentu boleh menyebabkan keadaan ini.

 

Cara Mengatasi Tekanan Darah Rendah

Setiap ubat biasanya akan diberikan jika kita dapat  mengetahui penyebab sebenarnya. Tekanan rendah juga tidak terkecuali dan pengubatannya bergantung pada faktor penyebab. Secara umum, tekanan darah rendah dapat ditingkatkan dengan membuat perubahan tertentu dalam gaya hidup seseorang dan makanan yang biasa dimakan.

 

1. Minum banyak air

 
Jika seseorang mengalami keadaan pening kerana dehidrasi, sangat penting untuk menghidratkan diri dengan minum banyak air. Jumlah cairan yang meningkat akan meningkatkan jumlah darah, yang seterusnya akan meningkatkan tekanan darah. Minum minuman bertenaga seperti 100 plus, revive juga disarankan kerana ia dapat membekalkan tubuh dengan natrium dan kalium, yang akan membantu meningkatkan tingkat tekanan darah dengan cepat.

2. Meningkatkan pengambilan garam

 
 
Banyak orang yang membataskan pengambilan garam kerana takut terkena tekanan darah tinggi, namun sebaliknya dia diserang tekanan darah rendah. Dalam kes tersebut, pengambilan garam dalam makanan harus ditingkatkan. Namun begitu jangan pula terlalu berlebihan, kerana terlalu banyak garam juga sangat berbahaya.

3. Banyak makan makanan kecil

 
 
Tekanan darah rendah setelah makan atau hipotensi postprandial boleh dicegah dengan memakan makanan kecil yang rendah karbohidrat namun kerap dimakan. Hal ini kerana selepas makan, lebih banyak darah akan dihantar ke saluran pencernaan untuk proses pencernaan, sehingga boleh mengakibatkan tekanan darah rendah. Mengurangkan pengambilan makanan yang bertepung seperti kentang, pasta, makanan yang dipanggang, dan lain-lain juga disarankan. Duduk setelah makanan juga akan membantu mencegah dip tekanan darah. Hal ini umumnya dapat dilihat pada orang tua.

4. Mengenakan stoking

Mengenakan stokin elastis membantu meningkatkan tekanan darah seseorang dengan mencegah pengumpulan darah di kaki atau bahagian bawah, dan ia juga meningkatkan peredaran darah dalam tubuh.

5. Meninggikan posisi kepala

 
 
 
Menggunakan bantal untuk menyokong kepala seseorang ketika tidur di posisi yang tinggi, membantu melawan graviti dan mencegah darah terlalu banyak turun dari kepala. Hal ini akan membantu mengurangkan rasa pening ketika bangun di pagi hari.

6. Bangun secara perlahan

 
 
Jika kita merasa pening ketika bangun dari posisi istirehat baik tidur ataupun duduk. Hal terbaik yang boleh kita lakukan adalah kembali ke posisi itu dan tetap dengan cara yang sama sampai kita berasa lebih baik. Orang yang menderita hipotensi ortostatik harus selalu bangkit perlahan dari posisi istirahat mereka, terutamanya ketika bangun tidur di pagi hari. Selain itu, berdiri lama di satu posisi atau mengubah posisi secara tiba-tiba harus dihindari.

7. Minum jus segar

 
 
Jika kita mengalami tekanan darah rendah, minum jus segar setiap hari untuk meningkatkan tekanan darah. Minum dua kali sehari selama hampir satu minggu. Jus lobak segar atau jus delima dipercayai sangat membantu.

8. Makan kismis dan badam

 
 
Rendam segenggam kismis selama 1 malam dan dimakan setelah bangun tidur. Minum air bekas rendamannya juga. Atau jika ingin mengubahnya dalam bentuk yang lain, cubalah menu ini. Pasta badam dicampur dengan susu hangat, rendam badam semalaman, kupas kulitnya dan dihaluskan dengan menggunakan pengisar (blender). Campur dengan susu hangat dan minum.
 
credit:izzeyda


Dengan Shaklee masalah tekanan darah rendah ini boleh diatasi..

Anda disarankan untuk mengambil suplemen bagi membantu mengatasi masalah tekanan darah rendah. Antara suplemen Shaklee yang disarankan ialah :

 
  • VITALEA - multivitamin dan multimineral untuk keseimbangan nutrien dalam badan
  • B COMPLEX - menambah tenaga dan mengurangkan stress
  • OSTEMATRIX - kalsium penting untuk pengawalan tekanan darah
  • ESP - membekalkan protein dan sumber tenaga
  • PERFORMANCE DRINK - membekal tenaga dan mengelakkan dehidrasi
  • MEALSHAKES - juga multivitamin dan multimineral alternatif untuk yang memilih kepada minuman

Anda boleh memilih mengikut kesesuaian bajet anda. Jangan risau saya sedia memberikan konsultasi percuma kepada anda yang berminat dengan sebarang produk dari Shaklee ini.....ummyizzlife Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah