"Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makluk lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempitkan rezeki dan makluk lain mengutuknya"..Ibnu Abbas.
I am, Salmizah Omar (Shaklee ID:877011) your Shaklee Independent Distributor at Putrajaya,Kota Damansara,Malaysia. Delivery throughout Malaysia by poslaju/gdex/city-link.
SELAMAT DATANG..BERSAMA-SAMA DALAM MEMBINA KESIHATAN DAN KESEJAHTERAAN KELUARGA


Monday, 19 May 2014

KENCING MANIS

Penyakit kencing manis ataupun (BM = Diabetes melitus; Inggeris = diabetes mellitus merupakan sejenis penyakit yang dapat dicirikan dengan keadaan hiperglisemia (tinggi kandungan glukosa dalam darah), terutamanya selepas pengambilan makanan, pada penghidapnya.

Secara umumnya, penyakit kencing manis dapat digolongkan sebagai:


1. Diabetes Type 1
2. Diabetes Type 2
3. Diabetes Gestasi (Diabetes Semasa Kehamilan)
 
Diabetes Type 1 terjadi disebabkan oleh organ pankreas tidak mampu hasilkan insulin dengan cukup. Ini menyebabkan pesakit perlu mengambil suntikan insulin bagi mengawal kadar gula dalam badan.

Diabetes Type 2 adalah disebabkan badan menghasilkan insulin tidak mencukupi ataupun disebabkan sel tidak dapat bertindakbalas dengan insulin sebaiknya.
Diabetes gestasi terjadi pada wanita yang sedang hamil.

Mereka yang mengalami penyakit ini akan bergantung pada insulin untuk mengawal paras gula di dalam darah.
Ada di antara pesakit kronik kencing manis sekiranya tidak mengikut jadual pengambilan insulin akan menyebabkan mereka hilang daya penumpuan ( memory lost ).

Pesakit kencing manis ini perlu menjaga kesihatan dan mereka tidak digalakkan bersukan aktiviti lasak kerana sekiranya mendatangkan kecederaan ( luka di kulit ) mereka sukar untuk sembuh.
 
 
 Dengan Shaklee antara set cadangan yang dicadangkan adalah:
 
 Set kencing manis dari shaklee ini mampu untuk mengawal penyakit kencing manis ini dan sekiranya pengambilan supplimen ini secara teratur kekerapan penggunaan insulin mampu dikurangkan.Ini keranan penggunaan insulin yang tinggi tidak baik untuk tubuh badan.

Fungsi set kencing manis shaklee:-

GLA COMPLEX - menghalang komplikasi diabetes. Merendahkan gula dalam darah, berkesan untuk diabetes semasa hamil dan usia tua. Meringankan kebas dan kesakitan disebabkan oleh gula darah yang tinggi.

B COMPLEX - menukar makanan kepada tenaga iaitu dengan menukar lemak, karbohidrat dan protin kepada tenaga sekaligus mengurangkan masalah keletihan.

ZINC - membantu pengeluaran insulin, mengekalkan fungsi insulin, seterusnya memperbaiki diabetes.

Maka apa tunggu lagi, belikanlah untuk ayah bonda yang selama ni menghidap kencing manis dan perlu mengambil insulin setiap masa. Lihatlah perubahannya, inshaAllah.


 Dengan Vivix pun mampu merawat dan mengurangkan gejala kencing manis...Jom baca maklumbalas daripada mereka-mereka yang telah mengamalkan vivix ni...
 


 
 
 
 
Lagi testimoni vivix..........


ummyizzlife Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah