"Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makluk lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempitkan rezeki dan makluk lain mengutuknya"..Ibnu Abbas.
I am, Salmizah Omar (Shaklee ID:877011) your Shaklee Independent Distributor at Putrajaya,Kota Damansara,Malaysia. Delivery throughout Malaysia by poslaju/gdex/city-link.
SELAMAT DATANG..BERSAMA-SAMA DALAM MEMBINA KESIHATAN DAN KESEJAHTERAAN KELUARGA


Wednesday, 28 May 2014

SET NUTRIWHITE

Set Nutriwhite yang lengkap mengandungi make up remover, foaming cleanser, softener (toner), daily essence, spot treatment, lotion with spf 15, overnight cream. Tapi sekarang saya gunakan kesemuanya kecuali yang daily essence tu, sebab kulit saya jenis sensitif, tak digalakkan essence tu .memadai yang basic -make up remover (beautician saya kata walaupun tak pakai mekap, sebelum tidur kene gak cuci dengan make up remover dahulu sbb kulit muka terdedah dengan persekitaran,asap,etc ) cleanser, toner, daily lotion, dan spot treatment(yg ni mmg bagus kalau tona tak sekata or ada jeragat or utk cegah radang kulit.. bestt). Yang overnight cream tu saya tak guna hari-hari sebab biasanya guna vitamin E sebagai masker sebelum tidur..
 
Ultimate Protection Whitening Lotion SPF 15-
Licin serta kaya dengan pati botani seperti Mulberi untuk mencegah kerosakan kulit kesan daripada cahaya matahari dan Mountain Arnica untuk menghilangkan radang kulit, pelembap yang bertindak daripada semua sudut ini melindungi anda daripada kesan-kesan memudaratkan cahaya matahari dan membantu membina daya ketahanan kulit terhadap kerosakan persekitaran
Overnight Renewal Whitening Cream-
Memperbaharui dan mengembalikan keremajaan kulit sewaktu tidur
Linden menyihatkan serta melembapkan kulit secara mendalam

Scullcap mencerah dan menghilangkan radang kulit

Vitamin C aktif mengurangkan tompok-tompok hitam serta mengembalikan keserian wajah

Pada waktu pagi, anda akan bangun dengan kulit yang gebu, halus, cerah dan berseri

Gentle Deep Foaming Cleanser-
Membersihkan dan menyegarkan kulit
Rumpai laut menghilangkan kekotoran, membuang sel-sel mati dan menegangkan

Alga Hijau menyahtoksin dan melembapkan

Strawberi Begonia mencerahkan dan mengimbangkan pigmen

Lembut dan menyegarkan

Soothing Radiance Whitening Softener-
Ia lembut dan mengembalikan kulit pada pH yang seimbang
Kulit berasa lebih segar dan tegang dengan Rosemary

Kudzu menegangkan dan mencerahkan

Marshmallow melembapkan

Gentle Action Makeup Remover-
Menjadikan kulit anda licin, lembut dan berseri
Tunas Pokok Bic menghilangkan sel mati dengan lembut tanpa meninggalkan kesan

Aloe Vera menyegarkan dan menegangkan kulit

Lembut, tidak berminyak, dan kulit anda akan kelihatan lebih berseri




Spot Whitening Treatment-
Memperbaiki kesan-kesan matahari serta jeragat kulit dengan cepat

Kuasa pencerahan botani dihasilkan daripada pati Likuoris dan Peony, yang amat bernilai disebabkan kesannya dalam mencerahkan, melindungi serta menghilangkan radang kulit

Cats Claw menegangkan kulit

Vitamin C aktif membawa kecerahan untuk kulit dan lebih halus

credit to: mamafaiz.com

BERPANTANG

Assalamualaikum dan Selamat pagi...
 
Hari ni saya nak cerita pengalaman saya berpantang untuk dua-dua hero saya.

Hafiy masa lahir...pipi memang terlebih labuh...
 
 

Harazz masa lahir...pipi kurang labuh,tak macam abang dia..

 
Masa anak pertama tu memang saya tak kenal lagi Shaklee ni..anak kedua ni fully saya berShaklee dari sebelum mengandung sehingga menyusu sekarang ni..Alhamdulillah ni anak saya dan nak masuk 5 bulan..fully breastfeed..rezeki dia..syukur..
 
Masa berpantang anak first tu saya ambil fully Set Bersalin Anway..set ia lengkap sekali dengan bengkung..Bengkung  tu memang best dan senang nak pakai..Setnya dilengkapi dengan tea,pencuci,mandian,pilis,param,pil peramping perut.. semua saya guna sampai habis.
 
Anak kedua untuk dalam pantang nanti saya pun beli Set Bersalin Anway jugak..Dan produk Shaklee sebab masa ni dah kenal Shaklee...Untuk Set Bersalin Shaklee terdiri  daripada ESP,Ostematrix,Vitamin C,Vitalea,B-Compex,Zinc..
 
Masa anak first saya memang alami sembelit yang teruk sampai fobia nak buang air besar...memang takut sangat-sangat. Untuk anak kedua ni saya consume Ostamatrix..Alhamdulillah tak ada masalah sembelit,nak membuang pun senang. Ostematrix ni juga untuk mengelakkan lengguh-lengguh badan,menguatkan tulang,...so badan tak adalah rasa letih-letih jer..Zinc elok untuk mempercepatkan proses penyembuhan luka semasa melahirkan anak.
 
ESP memang saya consume sebelum mengandung lagi..ESP ni dapat memekatkan susu,dapat memberikan lebih rasa kenyang kepada baby,sebagai milk booster,memberi tenaga kerana ianya kaya dengan sumber protein.. Pagi-pagi sebelum sarapan wajib minum ESP dulu...Selalunya saya campur sekali dengan oat..memang nyummm nyummm rasanyer.
 
B-Complex untuk mengelakkan rasa stress,..bagi rasa tenang jer masa dalam pantang ni..
 
Vitalea untuk mengelakkan dari rasa pitam dan pening (akibat kehilangan banyak darah semasa bersalin) kerana ianya kaya dengan sumber vitamin dan mineral. Semasa mengandung saya consume Vitalea ni jugak..so far HB pun cantik jer..point 12 keatas sehinggalah tempoh bersalin.
 
Vitamin C untuk mengelakkan daripada terkena jangkitan virus seperti selsema..menguatkan sistem imun badan..Dan  of course Vitamin C untuk kulit jugak..Semasa mengandung ada sterch mark so dengan mengamalkan Vitamin C ni strech mark akan hilang sedikit demi sedikit..
 
 
Set Bersalin Anway saya untuk anak kedua ni memang tak habis guna..ada yang kena bancuh tu tak habis pun..sindrom malas nak membancuh...
 
Apa-apa pun pengalaman mengandung,melahirkan dan berpantang memberikan satu memori yang cukup indah kat saya...nak-nak sebab boleh cuti 3 bulan..hihihi..
 
 
 
 SET BERSALIN YANG SAYA AMALKAN

 
 

UNTUK SENDI

credit to: mamafaiz.com

Advance Joint Health Tablet...antara supplemen yg tinggi demand di kalangan customer-customer saya....especially mereka-mereka yang selalu mengadu sakit-sakit sendi..




 Joint Tablet.. dengan mengunakan tumbuhan dan bahan-bahan berasaskan mineral ,formula sayur-sayuran 100 %
_____________________________________________________________

Jemput baca testimoni pengalaman Pn Alin...(sumber: from her blog)....
"
...Saya sering sakit bahu belikat apabila duduk lelama mengadap PC, pasti terasa bahu belikat tegang dan tak selesa. Selain itu, sejak extend breastfeeding Dzakirah, kaki sering didatangi en. biawak a.k.a simpul biawak... hehe its happen bila guna kasut yg tak berapa nak tinggi pun... Bunyi keriok-keriok sering juga berkumandang tatkala bila nak duduk antara 2 sujud... Normally ni semua anggapan pengambilan kalsium yang tak cukup...Tapi sedar tak anda, ia bukan sekadar tak cukup kalsium... itu tandanya anda mengalami sakit sendi yg "mild"... puncanya?? Tahukah anda kekerapan melakukan aktiviti seperti kedudukan poster yg tak betul yg terlalu lama, sering dukung anak, tidur yang salah posisi dan juga sering mengangkat benda-benda berat, boleh mengundang sakit bila kekerapan aktiviti-aktiviti ni secara longterm... maka terjadi ler sakit sendi lutut,sakit sendi tangan,sakit sendi kaki,sakit sendi bahu,sakit sendi siku..Alhamdulillah selepas 5 hari mengambil Advance Joint Health Tablet (2 biji) + osteomatrix (4 biji) sebelum tidur... dah tak ada bunyi keriok-keriok pada lutut. Rasa licin saja sendi-sendi terutama bila bangun dari duduk antara 2 sujud, naik tangga mahupun duduk lelama depan PC. Kalau tak, memang terasa.Alhamdulillah, dengan izin Allah jua. Saya suka !! kini saya hadiahkan juga kepada mak & ayah saya, nenek-nenek saya........


Okey.. itu dia testimoni Puan Alin. malah Shaklee juga claim yang pengguna dah bole rasa kesan seawal 5hari selepas mengambil Joint tablet.. so berbaloi beli.. belikan samada utk diri sendiri atau utk parents yang sering mengadu sakit-sakit sendi...Contact saya untuk sebarang pesanan dan pertanyaan.. trust me..memang berbaloi beli... have a nice day!!

ASTHMA

credit to: mamafaiz.com.

Mari baca kisah kenalan alam maya saya, Puan Lia yang dah kini jadi salah seorang sahabat baik juga merangkap bisnes partner saya ni. ..dipetik dari blognya
_________________________________________________

"...Malam ni saya nak share pengalaman kami sendiri setelah anak kami, Irfan, sudah 5 bulan lebih mengambil Mealshake. Tak tahu nak mula kat mana sebab terlalu banyak ingin dikongsikan bersama..inshaALLAH, saya cuba yang terbaik..dan memang sebagai seorang ibu, saya mahu berikan yang terbaik untuk anak-anak (walaupun baru sorang je sekarang ni..hehe..). Anak saya telah di-diagnose as asthma since his 5 months old..awal bukan? Memang sejarah keluarga kami ada yang semput (ni kata org dulu2.., org moden cakap asma..hehe..), dan masa saya mengandungkan Irfan masa bulan ke-5 tu saya selalu semput..(banyaknya no 5..ade chemistry ni..hehe...) banyak kali ulang alik hospital untuk amik neb..after deliver, AlhamduLILLAH saya ok, tapi Irfan mula batuk2, nafas berbunyi dan seangkatannya..Kami bawa ke hospital (boleh dikatakan kerap jugak..) untuk bg neb kat Irfan..terus doctor referkan pada paedeatrician untuk tindakan selanjutnya..

Lalu bermulalah episode Irfan folo-up di hospital setiap 3 bulan sekali. Irfan terpaksa pakai inhaler kerana paru-parunya premature lagi kata paed..so, sejak umur 5 bulan tu start lar kemana-mana kami pergi mesti bawak inhaler Irfan..as if like nyawa Irfan kat situ..kami cubamacam-macam ikhtiar..tradisional, moden, islam..macam-macam supplement..oh ya! Kami bawa Irfan ke Darus Syifa’ dan ustaz disitu syorkan ke pakar kanak-kanak (masa ni mmg dah refer ke hospital putrajaya dah..) untuk sedut kahak2 dia yang clog kat paru2 dia..tapi, hospital tak galakkan buat camtu sebab boleh lukakan tekak dan paru2 dia .. boleh dikatakan kalau Irfan missed inhaler dia, minggu tu dia start batuk2 dan mulalah ulang alik hospital..sehingga last year 2010, 2 kali admitted di hospital sebab Irfan dapat pneumonia..cuti saya semua habis..semua unpaid leave..! tapi takpe, saya berkorban untuk Irfan..saya kena kuat semangat demi anak saya..!

Foto Saya
 
Kalau nak cerita bab supplement, macam2 kami dah cuba..in-fact saya rasa saya lagi terer dari doctor pakar tu bila cerita bab2 asthma, bronchitis, neb..bla..bla..bla..hehe..banyak saya baca thru emails, webs, akhbar..sampai kalau orang tanya siap bg jawapan..konfiden je..aiceh..! sehinggalah saya cuba produk Shaklee ni..sebab kat pasaran lain saya rasa agak susah nak jumpa supplement utk anak yang ada masalah macam Irfan ni..yess..there are lot of choices of vitamin c out there, but he is allergic to artificial colourings and preservatives..hhmm..susah kan?? So, saya dapati Shaklee Mealshake, bentuk serbuk, no colours, no preservatives, dan mudah nak bagi Irfan, bancuh dalam susu dia sahaja..So, I try..surprisingly he liked it..but after a week consume, Irfan demam 3 hari berturut2..risau saya, tapi teruskan jugak bagi mealshake tu .. AlhamduLILLAH, lepas 3 hari, dia active, kuat makan, main macam biasa..saya terkejut..! sebab selalunya kalau baru lepas baik demam, Irfan mesti tak lalu makan, letih dan lepak je taknak buat ape2 aktiviti..

Camne Irfan harini? Sangat aktif, makan banyak, susu pun banyak (6tin Isomil sebulan yea..kopak kak limah ni haa...hehe..tapi takpe demi anak jangan berkira, asalkan Irfan sihat..).. Kalau dulu trigger method Irfan which leads him to asthma attack is flu..sekarang ni tidak lagi..kena flu pun steady je occayy..hehe..dah kurang demam dan batuk..sihat dan cergas..disebabkan itu saya confident dengan produk2 Shaklee dan menambahkan supplemen Chewable Vitamin C untuk fights flu and colds dan Omega utk mengurangkan iritasi bila dia batuk asthma tu..kalau dengar bunyi batuk Irfan ibarat org kata macam bunyi mercun.! kesian bila dia batuk especially bila kena attack tu..tapi sebenarnya, saya tak bagi Irfan kesemuanya sekaligus, tapi saya selang2kan ..tak bagi hari2..Saya juga ada bertanyakan pada paed (fyi, Irfan still continue folo-up di HPJ 3 months once) tentang supplemen yang saya bagi ni, paed tu cakap, “bagus bagi dia supplement, sebab tak semua makanan yang dia makan akan diserap, kadang2 dia memilih makankan..jadinya supplemen adalah satu cara utk menampung mana yang kurang..kalau dia boleh makan supplemen tu u teruskan bagi ..” ini doctor pakar cakap yea, bukan saya..Lega saya dengarnya..dan saya terus beri rangkaian supplemen ni kepada Irfan sehingga hari ini..dan sekarang ni Irfan pakai 1 shj inhaler (sblm ni 2 inhaler) dan doctor nak tengok progress dia next 3 months..and hope that he will be free from inhaler usage later..
_______________
 
Semoga pengalaman Puan Lia menjadi inspirasi kepada ibu-ibu di luar sana yang mana menghadapi masalah kesihatan anak yang sama..Bersama-samalah kita meningkatkan kualiti hidup anak kita...sesungguhnya mencegah itu lebih baik dari mengubati....

POSISI BAYI TIDUR



 Tengoklah gaya Harazz tidur ni..kalau tidur gini mesti lena..
 
 
 Sekarang ni  dia tidur dah lasak..Kepala pun kejap jer kat bantal..tengok-tengok dan menyeget dia tidur..bantal pun entah ke mana...

Agak-agak anak ibu-ibu di luar sana macam mana ya??...Jom audit anak-anak kita tidur...hihihi.....














UBAT VS SUPPLEMEN

Hari ni tak nak cerita panjang-panjang..nak share perbezaan antara ubat dengan supplemen sebab saya tau ramai lagi yang confius ni..selalu juga ada yang tanya, ada tak ubat untuk sakit A, untuk sakit B..maaflah...saya tak pandai bab-bab ubat ni sebab  ada yang consume ni supplemen..so take a look ya, hope it helps..



 
UBAT
SUPPLEMENT
Ubat bukan dari bahan semulajadi, tidak menjadi sebahagian daripada tisu badan dan tidak menyumbang bahan-bahan berkhasiat
Diperbuat dari sumber semulajadi dan penting kepada tubuh badan
Ejen-ejen kimia yang kuat, boleh mengganggu tindakan biokimia dan proses enzim
Bertindak membantu proses biokimia dan pemprosesan enzim
Boleh mengakibatkan kesan sampingan
Tidak memberikan kesan sampingan. Menggunakan secara berlebihan boleh menyebabkan system badan terganggu seketika sahaja
Ubat bertindak secara berasingan, boleh terganggu antara satu sama lain jika diambil bersama dan boleh menyebabkan kesan sampingan
Bertindak dengan lebih baik secara bersama kerana  supplement ibarat rantai, semua saling terkait. Kesemuanya harus bergabung untuk hasil yang terbaik
Bertindak cepat dan menakjubkan
Bertindak secara perlahan-lahan dan mengambil masa untuk melihat kesannya
Jika disalah guna atau berlebihan boleh membawa maut
Selamat digunakan dan tiada kesan sampingan
Kesan pengambilan ubat boleh dirasai oleh sesiapa sahaja
Hanya dirasai apabila tubuh seseorang itu kekurangan nutrisi tertentu. Cth: badan yang sudah cukup dengan Vitamin c tidak akan merasai apa2 perubahan jika mengambil makanan tambahan vitamin c
Merawat kesan penyakit bukan punca penyakit. Hanya menutup kesakitan dan bukan memulihkan.
Bertindak merawat PUNCA penyakit. Cth: jika kerap sembelit, ia berpunca dari kekurangan serat, pengambilan serat mencukupkan keperluan sserat dlm badan dan merawat PUNCA sembelit dan sembelit tak berulang kembali.
Orang tua memerlukan ubat pada sukatan rendah kerana mudah mendapat  kesan sampingan jika diambil secara berlebihan dibandingkan dengan orang muda
Memerlukan lebih banyak bilangan supplement kerana badan telah berada dalam tahap ‘KEKURANGAN’ (kurang nutrisi,zat) begitu lama serta system penghadaman yang lemah.

SUSU IBU VS SUSU FORMULA

Rata-rata ibu yang menyusukan anak berhasrat untuk menyusukan anak mereka sepanjang 2 tahun..Tapi ada sesetengah ibu yang menyusu menghadapi masalah,contohnya seperti kekurangan susu..Pelbagai alternative dah dicuba namun susu tetap kurang..Mulalah terbayang susu formula..Pada masa ini mesti rasa serba salah dan was-was nak bagi atau tak..Jom kita ikuti kebaikan susu badan berbanding susu formula.
 

 
Nak tahu tak yang susu  ibu itu mengandungi zat dan vitamin yang mencukupi dan berubah mengikut umur dan keperluan bayi dan ia mudah dihadam dan digunakan oleh bayi dengan berkesan serta melindungi bayi dari penyakit, mengandungi antibodi, dan tiada pencemaran.

Susu awal ibu atau dikenali sebagai kolostrum yang berwarna kekuningan pula adalah makanan pertama yang sempurna bagi bayi dan mengandungi pelbagai kebaikan.
 
 
Apa pula pentingnya kolostrum ini pada bayi?

 
Sebenarnya kolostrum ini boleh membantu bayi untuk mengeluarkan mekonium (najis bayi di awal kelahiran), mencegah penyakit kuning (jaundis), melindungi bayi dari jangkitan dan alahan (susu ibu kaya dengan antibodi dan sel darah putih), mencegah jangkitan dan penyakit mata (kaya dengan vitamin A dan E), mengandungi faktor pertumbuhan bagi kematangan usus sekaligus mencegah alahan dan bertindak sebagai imunisasi pertama untuk menentang bakteria dan virus.
 
Selain itu susu ibu juga melindungi bayi daripada kolik, lelah, penyakit kulit, hidung dan alahan kepada makanan, mengurangkan penyakit seperti batuk, jangkitan telinga, bronkitis, pneumonia, meningitis, dan cirit-birit.
 
Ia juga mengurangkan risiko penyakit jantung, kencing manis, kanser dan obesiti kanak-kanak di kemudian hari dan sekaligus susu ibu turut mengurangkan risiko sindrom kematian bayi, mengurangkan masalah karies gigi, penglihatan, pertuturan dan menguatkan pertumbuhan rahang.
 
Kelebihan Susu Ibu

Banyak lagi faedah yang boleh diperolehi oleh bayi, ibu, keluarga mahupun masyarakat.
Antaranya ialah...
 
1)      Susu ibu meningkatkan perkembangan otak dan saraf bayi dan kajian menunjukkan IQ bayi yang menyusu susu ibu adalah lebih tinggi daripada yang tidak menyusu ibu.
2)      Menyusukan anak dapat membantu ibu untuk mengurangkan berat badan kerana penyusuan ini dapat membakar kalori
3)      Bayi yang menyusu ibu akan jarang dijangkiti penyakit kerana susu ibu mengandungi bahan anti kuman yang dapat melindungi bayi dan belum ada lagi bayi yang alah dengan susu ibu.
4)      Menyusukan bayi juga turut memberikan faedah kepada ibu kerana dapat merendahkan risiko terhadap barah payudara dan ovari, mengelakkan pendarahan selepas bersalin, menjarakkan kelahiran kerana penyusuan merupakan cara perancang keluarga semulajadi, mempercepatkan proses pengurangan berat badan dan mengempiskan perut.
5)      Penyusuan susu ibu juga akan menjimatkan wang kerana tidak perlu menyediakan barang keperluan untuk penyusuan, tidak perlu membeli susu formula dan mengurangkan perbelanjaan untuk rawatan perubatan kerana bayi yang menyusu ibu jarang sakit.
6)      Selain itu, penyusuan susu ibu juga membantu mengeratkan kasih sayang antara anak dan ibu, lebih masa terluang bersama keluarga, dan menyumbang kepada objektif negara dalam perancangan keluarga.

Kekurangan Susu Formula

Mari kita lihat pula antara kekurangan susu formula dibandingkan dengan susu ibu ialah
  • khasiatnya yang tidak sama dengan khasiat susu ibu walaupun pelbagai zat tambahan dimasukkan seperti Omega3, Docosahexanoic (DHA), Arachidonic acid (AA), dan vitamin B12.
  • Zat-zat tambahan dalam susu formula juga membawa kesan sampingan lain seperti protein, walaupun ia telah diubah tetapi masih sukar dihadam manakala zat besi pula sukar untuk diserap oleh bayi.
  • Bayi yang diberikan susu formula juga terdedah kepada pencemaran bakteria apabila air bancuhan, peralatan botol dan puting tidak dibersihkan dengan sempurna.
  • Bayi juga tidak mendapat perlindungan daripada pelbagai penyakit kerana susu formula tidak mengandungi antibodi menyebabkan bayi yang diberi susu formula lebih kerap mendapat jangkitan penyakit seperti cirit-birit, demam, selesema, batuk dan alahan walaupun susunya dibuat secara bersih.
  • Terdapat juga risiko kekurangan zat makanan jika susu dibancuh terlalu cair ataupun jika dibancuh terlalu pekat, ia boleh mengakibatkan sembelit atau kerosakan pada organ tertentu.
  • Berbeza dengan susu ibu, susu formula juga tidak mengandungi enzim. Ini melambatkan penghadaman dan menyukarkan tenaga dibekalkan kepada bayi.
  • Beberapa proses tertentu perlu dilalui untuk menukar kondisi susu dari bentuk cecair ke bentuk serbuk. Jadi disini boleh lah dikatakan ianya tidak lagi semula jadi berbanding dengan susu ibu

susu tepung


Susu Ibu VS Susu Formula

Susu ibu atau susu formula...mana satu pilihan anda?

Dalam surah Lukman ayat 14, Allah menjelaskan ;

“dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya Dengan menanggung kelemahan Demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah Dalam masa dua tahun; (dengan Yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan(ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan)”  (31:14)
 
Juga dalam surah Al-Baqarah ayat 233 Allah menegaskan ;

“Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap Iaitu bagi orang Yang hendak menyempurnakan penyusuan itu” (2:233)
 
Islam menggalakkan supaya bayi yang baru lahir diberikan susu ibu sejak daripada hari pertama mereka dilahirkan…banyak kajian telah membuktikan susu ibu mempunyai kelebihan berbanding susu formula yang mudah kita dapati di pasaran kini namun apapun terserah lah kepada para ibu di luar sana untuk memilih samada memberikan susu ibu atau susu formula kepada bayi anda..saya hanya kongsikan yang menilainya anda…
 
Selamat berjuang kepada ibu-ibu di luar sana untuk mempertahankan hak anak sehingga dia berumur 2 tahun......

Tuesday, 27 May 2014

CANTIK LUAR DALAM

Yezzaa... saya tahu ni mesti ada yang teruja dan ternanti-nanti nak baca testimoni skincare set kan? hahaha.. sabar, sabar.. saya sebenarnya pun teruja bila baca testimoni Cik Puan Hani ni.. Mari saya kongsikan bersama kalian semua...

 
 

As usual, the testimony speaksss..! Kalau anda go through testimoni ni, beliau ada mentioned yang beliau pernah consume Vitamin C dari brand lain bagai tu TAPI tak jadi apa-apa pun.. yelah, kita bila buat investment untuk kesihatan dan kecantikan kulit ni mestilah nak hasil yang terbaik kan..? Jadi, anda semua diluar sana hati-hati dengan Vitamin-vitamin yang rebranding ni.. kang menyesal tak sudahh..
Dan inilah set yang beliau ambil dan amalkan..


PELBAGAI RESIPI ESP

Inilah best seller produk Shaklee.... ESP


ESP antara product killer Shaklee....hanya yang dah rasa kehebatannya saja faham apa yang saya bicarakan disini.... ESP??...  atau nama penuhnya Energizing Soy Protein..Memang pilihan tepat untuk saya..dari sebelum mengandung sampai sekarang untuk tujuan penyusuan. Biasanya saya minum ESP ni campur dengan oat..memang sedaplah,kenyang pun kenyang..Tapi sebenarnya ada pelbagai kaedah/bahan-bahan yang boleh kita campur untuk bancuh ESP ni..Apa-apa pun ikut tekak dan selera masing-masing lah...Ini saya kongsikan RESIPI lain untuk bancuh ESP ni....



ESP dan Oat pilihan saya tiap-tiap pagi..memang merbolus lah...
 
  • ESP + plain water (suam/sejuk)
  • ESP + Fresh Milk
  • ESP + Fresh Milk + kurma (rendam kurma dalam susu..after few hours..blend/shake it and mix with 1 sudu ESP...boleh add on almond or fruits.bukan sahaja bertenaga..boost milk production malah energized)
  • ESP + susu tepung (any brand)
  • ESP + Performance Drink Shaklee + MealShake Shaklee
  • ESP + Nesvita 3in1
  • ESP + jus twister tropicana
  • ESP + Yogurt drink
  • ESP + Ribena
  • ESP + any fruit juice ( tembikai, epal, lobak putih,peria,pegaga)
  • ESP + Milo/Horlicks
  • ESP + sirap bandung
  • ESP + fresh milk + oat+serbuk koko+madu (ni resipi Dr Muhaya)



 
  •     
Selamat mencuba untuk merasai pelbagai jenis perasa...NYUM..NYUM...NYUM...

RAMBUT GUGUR

Antara masalah lazim ..tak kira lelaki atau wanita...adalah masalah keguguran rambut.. Masalah ni biasanya disebabkan oleh faktor dalaman dan juga luaran seperti tekanan,gaya hidup yang tidak sihat (takcukup nutrisi),tekanan(stress), hormon yang tidak seimbang yang menyebabkan folikel rambut terjejas dan juga memendekkan fasa aktif rambut, pencemaran dari luar (bahan-bahan kimia dari syampoo yang tak sesuai atau pun kepanasan melampau dan kimia yang teruk yang terlibat ketika mewarnakan rambut atau mengubah gaya rambut).. Dan semua factor-faktor ni takkan menyebabkan rambut gugur dalam semalaman...semuanya berlaku perlahan-lahan... .. 
 
 

Jadi mulakan dari sekarang ubah gaya hidup anda..
Dari segi pemakanan anda boleh mengamalkan supplemen seperti Protin, Zinc, B complex dan Multivitamin. (Kalau dalam Shaklee... anda boleh cuba Vivix atau pun suplemen seperti ESP,zinc, Vitalea)..
Dari segi luaran...sila pilih produk penjagaan rambut yang betul-betul sesuai .. Dan dibawah ni ..pilihan saya.. Pro Sante.. Ia mengandungi. Syampoo,Perapi dan juga Scalp Treatment..
 
 
 
 

Produk yang paling penting dalam Sistem Penjagaan Rambut ProSanté ialah Nourishing Scalp Treatment yang mengandungi tahap Scalp Health Complex eksklusif yang paling tinggi. Nourishing Scalp Treatment menyelesaikan semua masalah rambut dengan serum yang amat mudah diserap oleh kulit bagi melancarkan peredaran, menentang faktor persekitaran yang merosakkan dan juga membekalkan khasiat kepada kulit kepala.
  • Vitamin antioksida iaitu A dan E, dan juga Koenzim Q10 melindungi anda daripada kerosakan akibat radikal bebas dan pencemaran persekitaran.
  • Bertindak membekalkan ruang yang optimum untuk rambut anda.
  • Formula tanpa bilas memudahkan anda menggunakan dan menggayakannya
  • Tidak menjadikan rambut melekit atau berminyak

Perbezaan Shaklee
ProSanté Nourishing Scalp Treatment adalah formula eksklusif, yang terbukti mampu mengurangkan keguguran rambut semasa menyikat dan dapat melebatkan serta menguatkan rambut secara semula jadi apabila digunakan sebagai sebahagian daripada sistem Penjagaan Rambut ProSanté.
*Clinical test results on this line are almost unbelievable … after only 3 months of consistent use, results showed:
  • 65% reduction of hair loss during combing
  • 73% decrease in the number of broken hairs
  • 61% increase in the thickness of hair
Saya suka yang amat siri penjagaan rambut Pro Sante...memang best dan berbaloi...daripda habis beribu-ribu kat Yun Nam tu..why not u all try Siri Pro sante disertakan dengan supplemen Shaklee....cubalah dalam masa 3 bulan InsyaAllah... dah ramai dah teruja.Anda bagaimana???

Apa kata mereka yang telah merasai perubahannya...
 
 

KEPUTIHAN

Saya sekadar nak berkongsi apa kata penggun-pengguna yang telah merasai sendiri perbezaan ke atas masalah keputihan mereka apabila konsisten mengambil Alfalfa Complex.. ( juga kesan ke atas keintiman wanita.. ni bagi yang dah berkahwin lah yaa.. )..
 
Keputihan ni adalah normal di kalangan wanita jika ia hanya lendir putih, jernih ,cair tidak berbau dan tidak berasa gatal... Tetapi keputihan itu boleh dikategorikan sebagai bermasaalah apabila ia bersifat pekat, berwana putih kekuningan, berbau, diiringi rasa gatal-gatal.. Jangan anggap ianya masalah kecil ya. .. ataupun akan hilang dengan sendiri.. Tahukah anda masalah keputihan ni disebabkan jangkitan kulat. Jika ia tak dirawat, tak mustahil ia akan merebak dan menyerang organ-organ penting dalam badan... Malah yg lebih teruk, ia mampu merebak ke pasangan kita..Dimana kesannya organ seksual lelaki juga turut akan berasa gatal,melecet dan kemerahan..

Okey setelah tahu apa itu keputihan dan bahayanya ia... mari kita baca pengakuan mereka pula.. dengan izin empunya badan.. saya kongsi dibawah ini.. ini hasil dari yg mereka share di Group ekslusif tertutup utk customer-customer kami...
_________________________________Zakiah Zainol okay...no wonder la kali ni lepas abis pantang saya takder masalah macam rasa tak sedap dan discharge yang agak tak best...selalu lepas pantang jer mesti nak ambik bxxxxi. But not this time. I tak nak ambil any jamu coz  malas nak campur-campur

Dilla Jalil alfalfa mmg best..dilla pernah tanya hasben (lepas bersama selepas 100hari berpantang) ada rasa lain tak??hasben dgn serba salah ckp adalah lain sikit lepas bersalin ni..dh kurang grip!tp lepas ambil alfalfa..katanye ketat mengalahkan anak dara ko!!hehehe..i luv alfalfa!! ♥
________________________________________________

Ehem ehem... pengakuan jujur Dilla tu memamg kisah benar... Tahukah anda Alfalfa ni mengandungi phytoestrogens juga menyebabkan ia mempunyai fungsi seperti kacip Fatimah, maka, membantu dalam “hubungan” suami isteri (enhance libido).
..Jadi jika rasa rasa mcm teruja nak cuba.. silakan yaa
Di bawah ini pula saya share kembali beberapa feedback.. juga tentang masalah keputihan..Pn Lyn..
".....saya perasan pas mkn vitamin shaklee ni, keputihan saye dah kurang & makin takde....gembira sangat-sangat....

Pn Yati ..".......dah start mkn alfafa nie tah bila tah lupa..xpot pun kesan dia sbb target utama nak banyakkan susu..smlm mkn alfafa slps sarapan 2 biji lps lunch 2 bijik... blk umah nak mandi eh keputihan nie xde ketul2 la..saya punye keputihan bukan jenis melelah kena panties tu tp jenis tgal kat dlm..terkejut gak xde ketul langsung..dah pakai ubat klinik dah beberapa kali dah2 hehehe..sbb apa jadi keputihan nie?aku pun tak tahu..semua wanita ada keputihan ke ye? ke aku je?huhuhuhuhuh sedih2...tu td sms kak cery betul ke alfafa nie blh kurang keputihan..dia kata ye

Pn Dilla....

"....Semenjak mama mengamalkan alfalfa, masalah keputihan mmg kurang. Ini kerana..terus terang mama cerita..baba sangat2 memuji selepas mama mengamalkannya. Hubungan kami juga menjadi lebih mesra. Bila baba dah puji, mama seronoklah..heheeee. Mama terasa diri mama begitu bersih, lagi satu nak solat pun senang..tidak perlu risau!
_______________________________________________
___



 
Itu dia antara secebis pengakuan beberapa orang yang dah rasai kehebatan Alfalfa.. actually banyak lagi testimoni mengenai Alfalfa dari segi keputihan dan keintiman ni.. cuma ia bersifat personal...jadi tak dapat disiarkan di blog ini.. :-).. Pendek kata.. anda cuba dulu.. baru anda percaya.. belum cuba belum tahu.. kan kan,...
Akhir kata.. anda akan jatuh cinta dgn Alfalfa ini sekiranya anda tahu khasiatnya dan rahsia keistimewaanya.
 

credit to: mamafaiz.com

Monday, 26 May 2014

NATIONAL CONFERENCE 2012/2013

Pada 8 Jun 2013 telah berlangsungnya majlis grand...gilang gemilang Shaklee sebagai pengihtirafan kepada mereka-mereka yang cemerlang sepanjang cycle 2012/2013. Walaupun saya tak disenaraikan sebagai salah seorang penerima award tapi saya rasa bangga dikelilingi oleh mereka-mereka yang telah Berjaya menuju ke puncak..Tahniah untuk mereka..

Ni gambar-gambar yang sempat saya snap untuk tatapan bersama....

Tempat yang cantik dah gah indah...


Bersama orang yang telah memperkenalkan dunia Shaklee kepada saya..merangkap 'mak' saya..Masitah Mamat (baju hitam tudung oren)..Masa ni bawa Hafiy..Harazz masih dalam kandungan 3bulan...
 
 
 Sekitar majlis ini....ramai yang datang...memang seronok dan happening jer...


Antara cenderahati yang saya dapat..Terima Kasih Shaklee...
 

Pada tahun ini NC bertempat di Sunway Convec Centre Malaysia.. akan dihadiri oleh VVIP Mr Roger Barnet, CEO Shaklee..Dia tak penah dia datang ke Malaysia.. tapi sebab performance yang gempak dan amazingggg,maka dia sendiri yang nak turun Malaysia kali ini untuk sampaikan award.
 
Jadi kalau nak naik pentas amik award.. pastikan once dah naik rank kene efektif setiap bulan, pastu kalo rank key and... above, lagi best.. dapat bunga....pastu kumpul point leh dapat tiket 3 hari dua malam di sunway.. leh dinner sekali..BEST TUUUU....
 

 [NC 2014]
Ada lagi yang tak tahu tentang ni.. maka saya inform sekali lagi disini.. NC tahun depan bertempat di Sunway convec centre Malaysia.. akan dihadiri oleh VVIP Mr Roger Barnet, CEO shaklee.. haaa. tak penah dia dtg malaysia.. tapi sebab performance korang semua yang gempak dan amazingggg.. maka dia sendiri yg nak turun malaysia kalini sampaikan award..

Jadi kalau nak nek pentas amik award.. pastikan once dah naik rank kene efektif stiap bulan, pastu kalo rank  key and above, lg best.. dpt bunga and lama skit leh kat pentas tgk muke dia....pastu kumpul point leh dpt tiket 3hari dua mlm di sunway.. leh dinner sekali..
jgn esok2 putih mata tgk kwn2 yg usaha keras enjoy time jun tahun dpn.. so jom bangkittttttttttt..kalu tak tahu apa requirement award.. sila tanya mak/coach masing2

okey sekian... selamat lah yer uoll.. ada  baki 6bulan sept-feb untuk perform cemerlang dan gempak

MAGIC HAPPEN WHEN YOU BELIEVE
-------

cery si kelip2
 Inilah dia CEO Shaklee...MR Roger Barnet..
 
Walaupun tak dapat apa-apa award tapi semangat tengok diorang yang terima award tu makin membuak-buak...buat saya lagi bersemangat untuk sama-sama menuju puncak..InsyaALLAH...

ummyizzlife Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah