Hari ni saya nak share pengalaman pertama buat kuih yang paling merbahaya dan yang paling ganas..'kuih bom'..Ni kuih belah-belah pantai timur. Kalau belah-belah KL ni tak tahu lah orang panggil kuih apa..kuih bom ni antara kuih kesukaan saya...
Ni saya kongsikan resipinya..mana tahu ada yang berminat nak cuba buat....
BAHAN-BAHAN
DOH
2 cawan tepung pulut
4 sudu besar tepung gandum
sedikit garam
2 sudu kelapa parut
Air
Bahan-bahan untuk doh.
CARA-CARA NAK BUAT DOH
1) Campurkan kesemua bahan-bahan untuk doh dalam satu bekas.
2) Gaulkan sehingga menjadi doh.
INTI
3 ekor ikan sardin/kembung (dibakar atau dikukus).
2 sudu besar kelapa parut
2 ulas bawang merah (mayang)
secubit halba
1 hiris halia (hiris halus-halus
sedikit garam
sedikit gula
minyak(untuk mengoreng)
Bahan-bahan untuk inti
CARA-CARA NAK BUAT INTI
1) Ikan yang telah dibakar atau dikukus diasingkan isi dan tulangnya.
2) Isi ikan dan bahan-bahan untuk inti digaul sekali.
3) Kemudian goreng tanpa minyak hingga agak-agak garing.
Bila semua dah siap sedia...
1) Bentukkan doh menjadi bulat kemudian leperkan ia untuk letak inti di dalamnya. Kemudian bentukanya menjadi bulat..
2) Pastu,goreng..Bila dah agak kekuningan angkat dan toskan..
Inilah rupanya kuih bom saya...Lupa pula nak snap rupa isi dalamnya..Tapi yang pasti sedap sangat..percubaan pertama yang tidak mengecewakan..Esok-esok boleh lah buat lagi..
Pada yang berminat nak try buat tu ikut jer resipi yang saya listkan..InsyaALLAH time menggoreng tu ianya tak mengganas..Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment