"Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makluk lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempitkan rezeki dan makluk lain mengutuknya"..Ibnu Abbas.
I am, Salmizah Omar (Shaklee ID:877011) your Shaklee Independent Distributor at Putrajaya,Kota Damansara,Malaysia. Delivery throughout Malaysia by poslaju/gdex/city-link.
SELAMAT DATANG..BERSAMA-SAMA DALAM MEMBINA KESIHATAN DAN KESEJAHTERAAN KELUARGA


Monday 24 November 2014

KUIH BOM

Hari ni saya nak share pengalaman pertama buat kuih yang paling merbahaya dan yang paling ganas..'kuih bom'..Ni kuih belah-belah pantai timur. Kalau belah-belah KL ni tak tahu lah orang panggil kuih apa..kuih bom ni antara kuih kesukaan saya...
 
Ni saya kongsikan resipinya..mana tahu ada yang berminat nak cuba buat....


BAHAN-BAHAN
DOH
2 cawan tepung pulut
4 sudu besar tepung gandum
sedikit garam
2 sudu kelapa parut
Air
 
kuih bom
Bahan-bahan untuk doh.
 
 
CARA-CARA NAK BUAT DOH
1) Campurkan kesemua bahan-bahan untuk doh dalam satu bekas.
2) Gaulkan sehingga menjadi doh.
 
 

INTI
3 ekor ikan sardin/kembung (dibakar atau dikukus).
2 sudu besar kelapa parut
2 ulas bawang merah (mayang)
secubit halba
1 hiris halia (hiris halus-halus
sedikit garam
sedikit gula
minyak(untuk mengoreng)
 
kuih bom
Bahan-bahan untuk inti


CARA-CARA NAK BUAT INTI
1) Ikan yang telah dibakar atau dikukus diasingkan isi dan tulangnya.
2) Isi ikan dan bahan-bahan untuk inti digaul sekali.
3) Kemudian goreng tanpa minyak hingga agak-agak garing.

Bila semua dah siap sedia...
1) Bentukkan doh menjadi bulat kemudian leperkan ia untuk letak inti di dalamnya. Kemudian bentukanya menjadi bulat..
2) Pastu,goreng..Bila dah agak kekuningan angkat dan toskan..
 
 
kuih bom
Inilah rupanya kuih bom saya...Lupa pula nak snap rupa isi dalamnya..Tapi yang pasti sedap sangat..percubaan pertama yang tidak mengecewakan..Esok-esok boleh lah buat lagi..
 
 
 Pada yang berminat nak try buat tu ikut jer resipi yang saya listkan..InsyaALLAH time menggoreng tu ianya tak mengganas..Selamat mencuba!!




No comments:

Post a Comment

ummyizzlife Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah