Hari ni dah genap seminggu kita menyambut Hari Raya Aidiladha atau kita panggil hari raya korban..Pada tahun ini giliran saya menyambut hari raya korban di kampung halaman sendiri di Dungun, Terengganu..
Time nak balik ke sini mak bekalkan dengan daging korban dan perut lembu..Duk fikir-fikir nak masak apalah sedap perut ni tetiba datang idea masak lomak pun sedap..apa lagi semalam sesi mengchefkan diri...
Moh kita sama-sama jadi chef tak bertauliah hari ini....
BAHAN-BAHAN(sukatan ikut bahan utama)
Perut lembu (bahan utama)
Lada
Kunyit
Serai
Santan
Buah peria katak
Asam keping@gelugor
Garam
CARA-CARA
Tumbuk lada bersama kunyit, serai diketuk. Masukkan ke bahan-bahan ini bersama-sama perut lembu. Kemudianya, gaul sedikit dahulu sebelum dimasak.
semua bahan yang sudah digaul.
Masukkan santan dan asam keping.
Bila perut dan lembut masukkan peria katak. Jangan lupa masukkan garam.
Ni lah rupanya masak lemak cili padi yang siap dimasak. Makan bersama-sama ikan masin sedap ni.
Sekian masakkan untuk hari ini. Nanti-nanti kite citer pasal masak-masak lagi ya..selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment